Nevruz kutlamaları ve yemek kültürü

Nevruz kutlamaları ve yemek kültürü
Kırgızistan’da “Nooruz köcü”, Kazakistan’da ise “Nevruz Köcü” denilen özel bir yemekle Nevruz kutlanıyor. Kazaklar, Nevruz-Köcü ile Nevruz çorbası veya “lapa” adı verilen yemekler hazırlayarak, bu yemekleri komÅŸularına dağıtıyor. Türkmenler yılın bereketli geçmesi için deÄŸiÅŸik yemekler hazırlıyor.
Türkmenistan’da hazırlıklarına bir hafta önceden baÅŸlanan nevruzda Türkmen çöreÄŸi, Türkmen petiri, külce, yaÄŸlı börek, ÅŸekÅŸeke, koko, bovursak, Türkmen palavı ve bugünün özel yemeÄŸi semeni hazırlanıyor. Özbekistan’da nevruz sabahı yeni elbiselerini giyen halk, hazırladıkları halim, sümelek, samsa, çorba, pilav gibi yiyeceklerle kırlara çıkıyor.
Köpkari, güreÅŸ, at yarışları ve horoz dövüÅŸleri gibi spor gösterileri düzenleniyor. Nevruz kutlamalarından esinlenilmiÅŸ tiyatro eserleri sahneleniyor.
Azerbaycan’da, çeÅŸitli renklere boyanmış, suda piÅŸirilmiÅŸ yumurtalar, kapı kapı dolaÅŸan çocuklara veriliyor. Azerbaycan’da 21-23 Mart tarihleri arasında üç gün süren Nevruz büyük törenlerle kutlanıyor.
Nevruz kutlamalarında 21 Mart’tan sonraki en önemli gün “ahir çerÅŸenbe/son çarÅŸamba” Azeriler için, “üskü” denilen bayram ayı içindeki dört haftanın çarÅŸamba günleri önemli. Son çarÅŸambadan önceki salı günü “Kabir-üstü” denilen mezarlık ziyareti yapılarak helva, pilav ve diÄŸer yiyecekler fakirlere dağıtılıyor.
Bir baÅŸka gelenek ise “suya yüzük atma” oyunu. Ertesi gün ise güneÅŸ doÄŸmadan su kaynaklarına gidilerek, el-yüz yıkanılan Azerbaycan’da, kızlar da kısmetlerinin açılması için iki ellerinin baÅŸparmaklarına ip baÄŸlayarak su üzerinden atlıyorlar. Daha sonra parmaklarındaki ipi keserek suya bırakıyorlar.
Türkiye’de Nevruz gelenekleri
Gül fidesi dibine dilek mektubu gömülmesi de Anadolu’da Nevruzla ilgili çok yaygın bir baÅŸka inanış. Dilek mektubuna kiÅŸinin dileÄŸi ne ise; çocuk, gelin, araba, ev, para gibi resimler çizilerek ya da olmasını istediÄŸi ÅŸeyleri yazılarak suya atılır veya gizlice gülfidanın dibine gömülür. Kalp temizliÄŸi ile istenilen bu dileklerin gerçekleÅŸeceÄŸine inanılır.
Mersin-Silifke bölgesindeki Toras Türkmenleri’nde “Mart İpliÄŸi” adıyla bilinen Nevruz’da aÄŸaçlara bez baÄŸlanıp, yaylalara çıkılarak, kuzu veya oÄŸlak kesilir ve konuklara dağıtılır. Tahtacı Türkmenlerinde ise “Mart dokuzundan sonra daÄŸlar misafir alır” inancıyla yaylalara çıkılarak, mezarlıklar ziyaret ediliyor.
Gaziantep ve çevresinde Sultan Navruz, güzel bir kızdır ve 21 Mart’ı 22 Mart’a baÄŸlayan gece batıdan doÄŸuya doÄŸru göç eder, bir baÅŸka inanca göre ise kuÅŸ kılığında uçan bir derviÅŸtir. Kars civarında bir evde toplanan genç kız ve erkekler, küçük bir çocuÄŸu su almaya gönderirler. Çocuk hiç konuÅŸmadan ve arkasına bakmadan bir kova su getirir. Kovanın içerisine orada bulunanlarca renkli iplikler ve iÄŸneler atılır.
Birbiriyle birleÅŸen iplik ve iÄŸnelerin sahiplerinin birbiriyle evleneceÄŸine inanılır. Tunceli çevresinde Nevruz günü erkekler alınlarına kara sürerek su kaynaklarına giderler. Bu karaları kaynak suyuyla yıkayanların dileklerinin kabul olacağına inanılır. Edirne’de Sultan Nevruz adı verilen eÄŸlencelerde, eski hasırlar yakılıp “Mart içeri, pire dışarı” diyerek üzerinden atlanır. Giresun’da ise Nevruzda sabah erkenden kalkılarak çevredeki akarsulardan getirilen sular hayvanların üzerine serpiliyor.
Nevruzun tarihi
Nevruz teriminin tarihte ilk yer aldığı kayıtlar, M.S. 2. yüzyıldaki Pers İmparatorluÄŸu kayıtları olmakla birlikte, daha öncesindeki (yaklaşık MÖ 648 ve 330 yılları arasında) Pers İmparatorluÄŸu altında yaÅŸayan deÄŸiÅŸik milletlerin Pers Åžahına Nevruz gününde hediyeler getirdiÄŸine dair bilgiler de bulunuyor.
Emoji İle Değerlendir

İnanılmaz

MuhteÅŸem

BeÄŸendim

BeÄŸenmedim
